dissabte, 18 de setembre de 2010

Novetats algueresesChartreuse (xartrès) verd i groc, base de la mamadeta.


Aquests últims dies s’han produït algunes novetats relacionades amb l’Alguer que m’agradaria comentar.

Mamadeta algueresa
L’associació Els Amics de l’Alguer de Tarragona va presentar, el 10 de setembre passat, la mamadeta algueresa, en el marc dels actes de Santa Tecla, festa major de Tarragona. La mamadeta algueresa és la deliciosa combinació de granissat de llimona amb murtra (o murta, pronunciat /múlta/ en bon alguerès), la típica beguda sarda que també coneixem amb el nom en italià, mirto (qui no ha tornat d’un viatge a Sardenya amb una ampolla de murta a la maleta, gairebé igual que qui torna de Mallorca amb una ensaïmada?)

De fet, a Tarragona una mamadeta és la beguda per excel·lència de les festes de Santa Tecla, que precisament escau de celebrar aqueixos dies. Es tracta de la barreja de granissat de llimona amb chartreuse (pronunciat xartrès en bon tarragoní) verd i groc. La combinació és explosiva, dolcíssima i assegura un estat anímic ideal per gaudir de la festa. En tot cas, la relació del chartreuse amb la ciutat és especial, ja que durant molts anys (1904-1989) Tarragona va acollir la comunitat de monjos cartoixans (després de ser expulsats de França), que són els que elaboren la mítica beguda de recepta secreta. De fet, a la part baixa de Tarragona encara hi ha l’edifici conegut popularment com la Charteuse (antiga fàbrica del licor cartoixà), que en un futur ha d’albergar l’Escola Oficial d’Idiomes. D’altra anda, tot el món màgic dels cartoixans i la seva relació amb l’antiga Tàrraco també ha estat molt ben narrat en la recomanable novel·la de Màrius Serra Mon oncle.

Les cançons de Pino Piras, a Tarragona
Claudio Gabriel Sanna i Claudia Crabuzza presentaran a Tarragona el seu espectacle “Un home del país. Cançons i records de Pino Piras”. El concert es farà al Teatre Metropol el 13 de novembre a les vuit del vespre, dins dels actes de commemoració del desè aniversari de la declaració de Tarragona com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Es tractarà d’una excel·lent ocasió d’escoltar a casa nostra les més conegudes composicions del cantautor alguerès Pino Piras en les excel·lents versions que interpreten els dos “Claudis” algueresos, a qui ja vam tenir ocasió de sentir (i de gaudir) al Teatre Cívic de l’Alguer per Sant Joan, dins dels actes del Viatge del Retrobament.

Claudio G. Sanna i Claudia Crabuzza al Teatre Cívic de l'Alguer.

Nova etapa del portal alguer.cat
La versió en català de l’Alguer del portal alguer.cat ha començat una nova etapa aquesta setmana sota la direcció de Gavino Balata. De fet, el diari digital, dirigit per Guido Zoagli, ja va estar oferint durant un temps una versió en català de l’Alguer que malauradament, per diferents motius, no es va poder mantenir. Ara s’intentarà que els continguts es renovin amb certa freqüència. El portal té la intenció de ser un punt de trobada de tots els catalanoparlants interessats per l’Alguer i de tots els algueresos interessats per la catalanitat, així com un lloc de reflexió sobre identitat i llengües com el català i el sard. Desitgem molta sort al Gavino i al Guido en aquesta nova etapa d’alguer.cat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada